Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami, případně i jiným hmyzem sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu (medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový).
Med je čistě přírodní produkt, který obsahuje mnoho nezbytných vitamínů, minerálů a stopových prvků. Je možná jeho přímá konzumace, slazení medem, lze ho použít i k pečení a k přípravě přírodních léčiv.
Med je potravina s léčebnými účinky: - působí antibakteriálně a protizánětlivě - podporuje trávení - posiluje nervy - posiluje srdce - urychluje hojení ran - lehce stravitelným cukrem dodává tělu okamžitě využitelnou energii - zbavuje organismus jedů
Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu. Většina spotřeby probíhá v sezoně, na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc.
Medovicový med je med, který je tvořen včelami z medovice. Od květového medu jej lze spolehlivě rozlišit jedině měřením elektrické vodivosti, která nesmí klesnout pod 80 mS/m.
Medovice je velmi sladká a lepkavá substance bohatá na jednoduché cukry, která se v určitém ročním období vyskytuje na listí a jehličí různých stromů jako například lípy, javory, buky, smrky, jedle či borovice. Dostatečný výskyt medovice pro medovou snůšku je podmíněn přemnožením stejnokřídlého hmyzu, který se živí šťávou z rostliných pletiv a přebytek cukrů z rostlinné šťávy svým trávícím ústrojím vylučuje. Medovice tedy v rostlině nevzniká, ale díky producentům medovice je na povrch listů a jehličí vylučována.
Medovici produkuje většina stejnokřídlého hmyzu, nejvíce však mšice a červci. K včelařsky nejvýznamnějším producentům v České republice patří například puklice poloskrytá, medovnice smrková, medovnice lesklá, medovnice dubová, brvnatka javorová a zdobnatka lípová.
Vlastnosti medovicového medu
Medovicový med obsahuje oproti květovému medu méně cukrů, zato obsahuje více rostlinných barviv a minerálních látek. Zpravidla je tmavší barvy, ostřejší chuti a pomaleji krystalizuje. To ale neplatí vždy a rozhoduje, od kterého hmyzu medovice pochází a s jakým květovým medem daný vzorek porovnáváme.
Květový med (možno také nektarový med) je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu. Jarní květový med obsahuje také pylové částice a velmi často díky vyššímu obsahu glukózy poměrně rychle krystalizuje, což ovšem není na závadu.
Vlastnosti
Tento druh medu zlatavé barvy je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie.[2] Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu lze pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.[3]
Med květový pastový (pastovaný) v jemně krémové konzistenci. Neztéká, dobře se roztírá. Díky řízené krystalizaci už dále nekrystalizuje do hrubších krystalků jako většina přírodních květových medů v tekuté podobě - viz přirozená krystalizace medu. Zachovává si všechny přednosti květového medu
Ztuhlý med se špatně prodává. Zpracovatelé medu (zejména ti velcí) se jej proto snaží upravit tak, aby nedocházelo ke krystalizaci. Krystaly v medu vznikají kolem krystalizačních jader, většinou pylových zrn. Filtrací rozehřátého medu přes hustá síta se tato jádra odstraní. Kvalita medu se tak sníží hned dvakrát:
· med byl zbytečně zahříván, často více než je zdrávo
· z medu byly odstraněny cenné látky
Po odstranění pylových zrn již také není možné vysledovat geografický původ medu (podle druhu rostlin). S výjimkou akátového a tmavého medu proto pozor na podezřele dlouho nekrystalizující medy.
Je přirozený proces. Některé medy (hlavně řepkový) začnou krystalizovat během týdne či dvou. Stalo by se to i včelám v plástech. Takový med můžeme buď rozehřát anebo napastovat. Teplota vyšší než 50 °C však z medu udělá pouhé sladidlo - dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek. Jsou ale i medy, které krystalizují velmi pomalu - například akátový.
Komentáře
Diskuze je prázdná.